Tijdens het boogschieten maak je gebruik van ontzettend veel materialen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een speciale schiethandschoen of vizier. Het zijn materialen die er voor de meeste schutters erbij horen zonder daarbij over na te denken.

Hieronder staan veelgebruikte materialen.

Riser

Met de riser wordt het middenstuk van de boog bedoeld. Dit is het stuk waarmee de schutter de boog in zijn hand houdt en waar andere toebehoren op vastgemaakt worden, zoals een vizier. Een riser is in veel merken, kleuren en types te koop.

Latten (limbs)

Dit zijn de latten die aan de riser vastgemaakt worden. Wanneer de uiteinden van de latten verbonden worden door een pees (lees hieronder), komt er spanning op de latten te staan, waardoor de pijl die afgeschoten wordt, vaart krijgt.

Pees

Met de pees wordt de "kabel" bedoeld die de latten met elkaar verbindt. De pijl wordt aan de pees gelegd om hem af te kunnen schieten.

Oplegger (arrow rest)

De arrow rest, oftewel oplegger, is een soort geleider die de pijl langs de boog leidt wanneer de pijl afgeschoten wordt. Een enkele boog heeft geen oplegger. De bovenkant van de hand wordt dan als oplegger gebruikt. Er zijn verschillende soorten opleggers te koop, zelfs met de meest geavanceerde technologie, waarbij de oplegger wegklapt op het moment dat de veren van de pijl de oplegger benaderen.

Vizier (sight)

Het vizier is een hulpmiddel om beter te kunnen mikken tijdens het schieten. Er bestaan diverse vizieren. Sommige hebben zelfs 5 mikpunten (pins), zodat je met hetzelfde vizier zonder aanpassingen vanaf meerdere afstanden kunt gaan schieten. Het gebruik van een vizier wordt niet door alle schutters gewaardeerd.

Scope

Een scope is een viziermet een markering in het midden. Vaak zit er een aangepaste lens in de scope, zodat het werkt als een vergrootglas.

Dempers

Er zijn diverse soorten dempers verkrijgbaar voor diverse doeleinden. Ze kunnen de trilling van de pees verminderen na het lossen van de pijl, de trilling in de riser verminderen of ervoor zorgen dat de trilling in de latten minder is.

Stabilisatoren

Om tijdens het schieten de boog beter stil te kunnen houden, zijn er diverse stabilisatoren op de markt. Zeker als je met een vizier schiet kan je hier veel baat bij hebben. Stabilisatoren zijn er in diverse lengtes en materiaalsoorten. Sommige hebben de mogelijkheid om diverse gewichtscombinaties te gebruiken door het verplaatsen van het gewicht.

Sling

Een sling is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de boog na het lossen niet valt en beschadigt. Door een sling te gebruiken hoef je de boog niet vast te grijpen, waardoor de boog volledig in natuurlijke positie in de handpalm rust. De afwijking zal bij het schieten dus minder groot worden. Er zijn diverse soorten slings zoals een boogsling, polssling en vingersling.

Opspankoord (bowstringer)

Een opspankoord is een goed hulpmiddel om een boog zonder al teveel inspanning op te spannen. De uiteinden van het koord worden vastgezet op beide uiteinden van de boog. Door met een voet in het midden van het koord te gaan staan en de boog iets omhoog te trekken, zullen de latten dichter naar elkaar toe komen en kan de pees zonder kracht bevestigd worden. Hierna kan het opspankoord verwijderd worden.

Button

De button is een hulpmiddel om de pijl op een bepaalde afstand van de riser op de oplegger te houden. Dit heeft als voordeel dat je de pijl altijd recht van de boog kan afschieten. De button wordt vaak in combinatie met een vizier gebruikt op recurvebogen.

Clicker

Een clicker is een hulpmiddel dat vaak gebruikt wordt door recurveschutters. De clicker wordt over de pijl heengezet en zal terugklikken naar zijn beginpositie wanneer de pijl er volledig doorheen getrokken is. Het resultaat is een constante treklengte. Dit heeft als voordeel dat je heel regelmatig en structueel kunt schieten.

Blazoen

Het blazoen is de scorekaart waarop geschoten wordt. Er zijn diverse soorten en maten te koop. Het meest gebruikte blazoen is met de gekleurde ringen (wit, zwart, blauw, rood en geel). Dit blazoen wordt ook gebruikt tijdens de FITA wedstrijden.

Peep Sight

De peep sight is een klein viziertje dat in de pees zit en waar de compoundschutter doorheen kijkt. Het dient als hulpmiddel om het "echte" vizier beter te kunnen gebruiken. Wanneer de ronding van het vizier en de peep sight op één lijn zitten, richt je altijd op hetzelfde punt. Voor de compoundschutter met vizier dus een must!

Cam

Compoundbogen gebruiken cams om snelheid te genereren. Omdat de cams soms op een speciale manier ovaal zijn gemaakt, kan het dus zijn dat de spanning aan het einde van het uittrekken teruggedrongen wordt met maar liefst 80%. Door de cam kan een compoundschutter langer richten met een volledig uitgetrokken boog dan iemand die met een recurve schiet.

Quiver

Een quiver is een houder waarin een schutter zijn pijlen bewaart tijdens het schieten. Voor recurveschutters is dit vaak een tas die aan de zijkant van de heup gedragen wordt. Voor compoundschutters is dit een houder op de boog zelf. Hier is dan ruimte voor 3, 5 of 7 pijlen.

Release

Een release is een hulpmiddel dat vaak door compoundschutters gebruikt wordt. De release wordt aan de pees vast geklikt, zodat de boog uitgetrokken kan worden. Op de release zit een schakelaar of knopje dat ingedrukt moet worden, zodat de pees losgelaten wordt. Een release geeft minder afwijking dan wanneer de pees met 3 vingers uitgetrokken wordt. Vanwege de grote krachten bij een compoundboog wordt er vaak gekozen voor een release zodat deze krachten niet op de vingerkootjes komen te staan.

Handschoen en vingertabs

Dit zijn beide hulpmiddelen die de vingers beschermen tijdens het lossen van de boog. Wanneer er zonder deze hulpmiddelen geschoten wordt, zal er snel irritatie ontstaan aan de vingerkooptjes. De pees schuurt namelijk elke keer met hoge snelheid langs je kootjes. Een speciale handschoen of vingertabs is dus een must voor schutters die geen release gebruiken.

Beschermers en protectie

Er zijn diverse soorten beschermers te krijgen voor de borst en onderarmen. Dit is soms noodzakelijk omdat de pees langs de borst schuurt of tegen de onderarm aanklapt. Een pijnlijke situatie kan dus vermeden worden middels een dergelijke beschermer.

Nockpuntje

Een nockpuntje is een klemmetje dat om de pees wordt geknepen. Tegen de onderkant van het nockpuntje wordt de nock van de pijl gelegd. Op deze manier ligt de pijl altijd op dezelfde manier op de boog. Zo worden afwijkingen voorkomen.

Nock

De nock wordt in de achterkant van de pijl gemonteerd. Bij houten pijlen zal de nock op de achterkant gelijmd worden en bij aluminium/carbon zal de nock in de pijl zelf gezet worden. De nock bevat altijd een inkeping die ervoor dient dat de pijl vast op de pees kan blijven zitten.

Schacht

Met de schacht van een pijl wordt alleen de pijl zelf bedoeld. Dus exclusief veren, punten en een nock. Schachten zijn er in diverse materialen, diktes en lengte te koop. De keus van het materiaal is afhankelijk van de boog waar mee geschoten wordt.

 

Klein materiaal is ook bij Avalon-Sports te koop.

Info: voorzitter@avalonsports.nl