Geschiedenis

Archeologen vermoeden dat ongeveer 15.000 jaar geleden de eerste pijl uit een boog wegvloog. Het zijn echter de oudste bewijzen die feitelijk zeggen dat het 10.000 – 11.000 jaar geleden is geweest. In die tijd werd de boog gebruikt voor het jagen. Later diende de boog als een gevechtswapen zoals we bij de oude Grieken, Romeinen en Chinezen konden zien.

Vroeger bestond de uitrusting uit niet meer dan een verstevigd jack en een helm. Tevens gebruikte men ook onderarmbescherming van leder zoals nu ook nog gebruikt wordt. Een schutter had destijds een longbow, een paar pijlen en een paar extra pezen. Na een slag werden de pijlen opgezocht zodat deze weer gebruikt konden worden.

Verschillende bogen

Longbow: Dit is een vrij lange, grote boog zonder vizier en andere extra’s.
Recurvebow: Dit is een “gewone”boog waarbij de latten van de boog in ongespannen toestand naar voren zijn gekruld. Daarnaast heeft een recurveboog in ieder geval een vizier en soms nog stabilisatoren.
Barebow: Een “normale” boog zoals  de recurveboog echter zonder extra’s zoals vizier en andere toebehoren.
Compound: Een compoundboog is een hightech ontwikkelde boog gebaseerd op andere (modernere) technieken. Deze boog bevat katrollen zodat de pees bij geringe booglengte toch ver kan worden uitgetrokken. De meeste compoundbogen hebben een let-off. Dat betekent dat er aan het einde van de treklengte een krachtmaximum gepasseerd wordt waarna er ongeveer nog 25% van de kracht nodig is om de boog op spanning uitgetrokken te houden.

Schiettechnieken

Meestal wordt de boog vastgehouden met de hand tegenovergesteld aan het dominante oog. Iemand waarbij het rechteroog domineert houdt de boog in de linkerhand. Dit wordt toch een rechtshandige boog genoemd, ondanks het feit dat de boog in de linkerhand gehouden wordt.
Met de rechterhand wordt de pees uitgetrokken en de vingers tegen het gezicht geplaatst (ankeren). Door elke keer op dezelfde manier en plaats te ankeren behoudt de schutter elke keer dezelfde treklengte en daarmee kracht.
De stand van de schutter is gebaseerd op een stevige positie: het lichaam staat haaks tegenover het doel, wat wil zeggen dat een van de schouders naar het doel gericht is. Hierbij staan de voeten op ongeveer dezelfde breedte als de schouders.

Disciplines

Een goed overzicht van de verschillende disciplines in het handboogschieten vind je op de website van de Nederlandse HandboogBond: https://www.handboogsport.nl.

Bij Avalon-Sports houden we ons bezig met: