We kennen allemaal wel de biatlon waarbij het gaat om langlaufen en geweerschieten. De runarchery is hierop een variant. Nu is het hardlopen en boogschieten. Vanaf 2017 zijn er twee wedstrijd varianten, de teamsprint en de individuele wedstrijd. Tijdens de wedstrijd moet de sporter zijn boog mee nemen tijdens het hardlopen. De pijlen staan in een koker op de schietlijn. Bij elke schietronde worden er 3 gele schijven omgeschoten. Wordt een schijf gemist dan moet de sporter eerst een korte strafronde lopen voordat hij het circuit weer in mag.

Het is dus een sport waarbij je hardloopconditie met een hoge hartslag combineert met de concentratie skills van het boogschieten met een lage hartslag.

Je hoeft geen lange afstandhardloper te zijn.  De afstand van het loopcircuit van de individuele wedstrijd is circa 1000m. Omdat 3 keer 3 pijlen schiet loop in totaal circa 4 kilometer in 1 heat.

Voor de jeugd is de afstand van het loopcircuit 600 meter.

De strafronde is 10% van de afstand van het loopcircuit.

Hoe trainen we?

Tijdens de training leggen we de nadruk op 3 elementen:

  • Schiettechniek en houding: elke training wordt er een schietelement benadrukt.

  • Het is welgoed om naast deze training ook tijd te maken voor alleen techniektrainingen. Bij Avalon-Sports zijn hiervoor 2 trainingsavonden.

  • Overgang van hardlopen naar schieten: welopen hiervoor korte stukken om even een hoge hartslag te voelen. Iedere deelnemer pakt zijn eigen tempo!

Handelingsvaardigheid in combinatie met je focussen: tijdens een wedstrijd wil je snel kunnen schieten en je focussen. Toch is er van alles dat jou kan afleiden. Hoe ga je daarmee om?

Bij Avalon-Sports wordt in de zomermaanden wekelijks getraind op

maandagavond van 19:00 – 20:30 uur.

In de winter wordt er 1 keer in de 2 weken op zaterdagochtend getraind.  Zie tijden hieronder.

9:30 tot 11:00 uur. (Winterschema)

Voor wie?

Het is een sport die door iedereen beoefend kan worden. Jeugd vanaf 8 jaar kan instromen. Zie hiervoor een indrukfilmpje.

Wil je kennismaken met deze leuke sport geef je dan op.

Email:  runarchery@avalonsports.nl

Het opgave formulier is tijdelijk niet beschikbaar

Iedereen kan het en boogschieten kun je leren! We zien je graag.

In een kader het wedstrijdschema van 2017, website van de bond, filmpje training, filmpje 2016, verwijzing naar nieuwsbrieven.

Vrijdag 21 oktober had Wim Mulder een interview met Radio Apeldoorn, luister hier naar het fragment:

Audiospeler